Dawkowanie i suplementacja- o treningu

iczenia fizyczne. Dlatego różne odżywki przeznaczone dla sportowców stały się ogólnodostępne. Trzeba jednak pamiętać, że nawet te odżywki, które są sprzedawane na siłowniach powinny być przyjmowane rozsądnie, a przede wszystki

Dawkowanie i suplementacja- o treningu

Ogólnodostępne odżywki przeznaczone dla sportowców

Przyjmowanie odżywek przeznaczonych dla sportowców jest bardzo popularne wśród osób wykonujących bardziej intensywne i siłowe ćwiczenia fizyczne. Dlatego różne odżywki przeznaczone dla sportowców stały się ogólnodostępne.

Trzeba jednak pamiętać, że nawet te odżywki, które są sprzedawane na siłowniach powinny być przyjmowane rozsądnie, a przede wszystkim zgodnie z ulotkami dołączanymi do ich opakowań. Jednocześnie najważniejszą zasadą przyjmowania odżywek przeznaczonych dla sportowców jest fakt, że intensywność ich przyjmowania powinna zostać dostosowana do intensywności wykonywanych ćwiczeń fizycznych oraz stosowanej diety. Trzeba jednocześnie uważać na to, żeby sięgając po odżywki dla sportowców nie natrafić na te, które są już uważane za niedozwolone.


Po treningu - suplementy. Cytat z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood