Super Food. O diecie i jedzeniu

żniejszych rzeczy w życiu człowieka, niewłaściwa może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem; np. otyłością, niedoborami minerałów czy witamin. Takie długotrwałe niedobory sieją spustoszenie w naszym organizmie, więc jeżeli ma

Super Food. O diecie i jedzeniu Jedzenie mające wiele składników odżywczych i ciekawe właściwości zdrowotne- . Dieta urozmaicona w tego typu pożywienie z pewnością wyjdzie na zdrowie.

Zła dieta

Dieta jest jednym z najważniejszych rzeczy w życiu człowieka, niewłaściwa może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem; np. otyłością, niedoborami minerałów czy witamin. Takie długotrwałe niedobory sieją spustoszenie w naszym organizmie, więc jeżeli mamy jakieś niedobory w minerałach to powinniśmy je jak najszybciej uzupełniać.

Źle dobrana i prowadzona dieta, np. odchudzająca również może mieć nieciekawe skutki dla naszego ciała. Niestety wiele osób samemu chce układać sobie dietę i często jest ona zbyt uboga w kalorie. Wszystko przez logikę sprowadzającą się do: im mniej zjem, tym lepiej. To prawda, że niedobory kalorii w diecie nasz organizm sobie 'odbije' z naszej zebranej tkanki tłuszczowej, jednak nie może się to dziać zbyt szybko. Często przy takiej ekstremalnej diecie cierpi wątroba, nerki oraz układ nerwowy- z powodów niedoborów witamin i minerałów.


Jedzenie typu 'super'

O dobrych właściwościach pokarmów typu superfood rozpisuje się coraz więcej znanych lekarzy, dietetyków, oraz fanów tego typu jedzenia. Coraz lista tych produktów powiększa się o kolejne pozycje wraz z przybliżonym opisem ich działania. Najpopularniejszym super jedzeniem jest chyba miód. Ta produkowania przez pszczoły ciecz jest źródłem wielu istotnych składników, a jako, że jest produktem zawierającym dużo cukrów, to ma prawie nieskończona datę przydatności do spożycia.

Lista super-jedzenia jest dość długa i nikt jeszcze jej nie usystematyzował, a to ze względu na coraz to nowe odkrycia działania poszczególnych produktów żywieniowych. Dla fanów czekolady: ziarno kakaowca również jest uznawane za superfood, ze względu na bogactwo minerałów, a zwłaszcza magnezu, który jest bardzo łatwo przyswajalny.


O diecie- info z Wikipedii

Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".

Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta