Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.

Szukasz producenta wędzarni?

Sięgnij po wędzone potrawy dla zdrowia

wędzarnie wędzarnieKażdy z nas wie, jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie zbilansowanej diety.

Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki.

Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaków.

Chcąc więc odżywiać się zdrowo, musimy jeść monotonnie lub wziąć sprawy w swoje ręce.

Najlepszym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety jest wprowadzenie produktów wędzonych.
Mają one intensywny smak i aromat, a wytwarzane i wędzone samodzielnie zawierają wiele dobroczynnych składników.
Oprócz najpopularniejszych kiełbas i wędlin możemy także wędzić zdrowe i niskokaloryczne mięso drobiowe, a także ryby czy sery.

Fast, czy slow - co wybierasz?

Czy można być uzależnionym od jedzenia? To dziwne pytanie, bo wiadomo że bez jedzenia po prostu umarlibyśmy z głodu.

Jednak problem kompulsywnego obżerania się bez wątpienia istnieje.

Nie ma jednak nic wspólnego z celebracją posiłków, z delektowaniem się każdym kęsem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery. Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia to coś paskudnego.

I kończy się poważnymi problemami zdrowotnymi.

Musimy nauczyć się jeść w sposób bardziej wyjątkowy, nie w biegu, nie po to żeby przekąsić coś na szybko, bo się spóźnimy. Lepiej stworzyć sobie chwilę, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe.
Bez pośpiechu.

Kilka ciekawych informacji o wędzeniu

Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu.
W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną.

Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu). Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe.

Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych.
Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie.

Widok do druku:

wędzarnie