Zdrowe odżywianie się i super food

arakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia", natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie

Zdrowe odżywianie się i super food Jedzenie mające wiele składników odżywczych i unikalne właściwości zdrowotne- . Dieta bogata w takie pożywienie na pewno jest zdrowa.

Z encyklopedii- o superfood

ie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia", natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze". Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood


Dieta= dietetyk

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Awaryjne źródło witamin

Ilość składników w suplementach diety może być niebotycznie duża, jednak niestety takie preparaty mają często bardzo niską wchłanialność i nie uzupełniają naszego zapotrzebowania na mikro i makro elementy. Te najtrudniej przyswajalne minerały powinniśmy zapewnić sobie w diecie, w posiłkach spożywanych dodatkowo w razie potrzeby.

Kostka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy nam niezbędnego dla naszego układu nerwowego magnezu. Pietruszka dodana do sałatki czy na młode ziemniaczki doskonale uzupełni niedobory witaminy C. Takich małych dodatków jest sporo i bez problemu można sobie odpowiednio wcześnie zaaplikować dawkę naturalnych witamin, które wchłaniają się dużo lepiej niż te w tabletkach.